Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Voegwerk

Aan het einde van een volledige gevel renovatie kan het zijn dat extra isolatie nodig is. Nieuwbouw huizen zijn meestal voldoende geïsoleerd, maar vooral oudere huizen kunnen voordeel halen uit het isoleren van de muren. Het is geen goedkope klus, maar je kan er een boel stookkosten mee besparen zodat je op den duur je geld automatisch weer terugverdient.

Waarom gevelisolatie?

Als je niet tevreden bent over de huidige isolatie van je huis, of je bent misschien een oud huis aan het renoveren, dan kan je overwegen om de buitenmuren van je huis te isoleren. Vaak is het verstandig om dit te doen als deel van het renoveren van je gevel of andere werkzaamheden aan de buitenkant van het huis. Een goede isolatie kan je veel geld schelen op de totale stookkosten en indien dit nu niet goed gebeurd is, is het zeker een goede investering in de toekomst.

De kosten van het isoleren van je gevel

De kosten van gevelisolatie hangt af van de gebruikte methode en wordt bepaald door het type isolatiemateriaal, de machinekosten, de arbeidskosten en de BTW. Gemiddeld kost gevelisolatie €15 per vierkante meter, maar de volgende tabel laat zien wat de verschillende methoden isolatie kosten voor een geveloppervlakte van 90 vierkante meter en wat je er mee bespaart:

 

Isolatie type Investering Besparing in Euro’s Besparing m3 gas Terugverdientijd
Buitengevel isolatie €125 per m2 €920 600 m3 Onder 15 jaar
Binnengevel isolatie €95per m2 €610 900 m3 Onder 15 jaar
Spouwmuur €16 per m2 €525 700 m3 Onder 4 jaar

Spouwmuur isolatie. Dit is de goedkoopste manier van isoleren. De spouw is de ruimte tussen de twee wanden van de muur, met andere woorden de holle ruimte die zich binnenin de muur bevindt. Door gaten in de muur te boren en de spouwen op te vullen met isolatiemateriaal wordt de spouwmuur geïsoleerd. Dit isolatie type is vergeleken met de andere opties een stuk voordeliger, maar de resultaten zijn erg groot. Deze optie kost gemiddeld €15 per vierkante meter.

  • Binnengevel isolatie. Binnengevel isolatie is een manier van isoleren waarbij een voorzetwand van isolatiemateriaal tegen de binnenzijde van de muur wordt geplaatst die wordt bedekt met behang, verf of stuc zodat hij niet opvalt. Je hebt hier dus wel te maken met een verkleining van de ruimte binnen omdat je iets aan de muren binnen toevoegt. De mate van verkleining hangt af van het isolatiemateriaal. Deze methode kost gemiddeld €100 per vierkante meter.
  • Buitengevelisolatie. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel geplaatst. Deze manier van isoleren levert het meeste rendement op, maar is ook meteen het duurst. En omdat je de buitengevel van je huis aanpast, kan het zijn dat je hier een bouwvergunning voor nodig hebt van de gemeente. De kosten van deze methode zijn gemiddeld €130 per vierkante meter.
  • Isoleren door te impregneren. Impregneren van de gevel wordt vaak aangeboden na een gehele gevelrenovatie en ook al is het niet zo effectief als één van de bovenstaande methoden, je kan het bijvoorbeeld samen met spouwmuur isolatie doen voor een nog beter effect. En impregneren zorgt er niet alleen voor dat de warmte nog beter binnen blijft. Het zorgt er ook voor dat vocht, vorst, begroeiing, zure regen en vuil niet op de gevel kunnen blijven zitten. Zo geef je je gevel een langer leven en zal hij er langer goed uit blijven zien. Ook werken veel impregneermiddelen brand remmend wat natuurlijk gemoedsrust geeft.

Gevelisolatie als deel van gevelrenovatie

Gevelisolatie is makkelijk toe te passen als je toch al bezig bent met een complete renovatie van je gevel. Vaak krijg je korting als je de zelfde aannemer voor alle werkzaamheden inhuurt en kost het gehele plaatje minder dan wanneer je alle klussen apart zou betalen. Hier zie je een tabel met de kosten van een gehele gevelrenovatie inclusief de drie types isolatie zodat je een beeld kan krijgen van hoeveel dit precies voor jou gaat kosten:

 

Werkzaamheden Kosten
Gevel reiniging €6 per m2
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Dorpel en latei vervangen €35 per uur
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €425 per schoorsteen
Spouwmuur isolatie €16 per m2
Binnengevel isolatie €195 per m2
Buitengevel isolatie €125 per m2

Natuurlijk hoef je niet van alle opties gebruik te maken, maar het geeft wel een indicatie van de kosten die bepaalde onderdelen van de renovatie met zich meebrengen. Denk ook aan: kosten vloer isoleren.

Gebruik vergelijkingswebsites en doe onderzoek

Voordat je begint aan het isoleren van je buitengevel is het natuurlijk belangrijk dat je alle opties bekijkt en dat je zeker bent dat je de juiste aannemer en methode kiest voor jou. Er zijn vergelijkingswebsites beschikbaar waar je in kan typen wat jouw situatie en eisen zijn en die dan binnen een paar dagen een aantal offertes sturen van ondernemers bij jou in de buurt. Soms kan je zo wel 40 procent besparen op de gehele kostprijs. Ook is het verstandig om zelf offertes te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Vaak is goedkoop niet de beste optie omdat er verschillen kunnen zijn in de kwaliteit van de materialen en de geleverde diensten. Soms is het beter om meer te betalen, maar dat je weet dat alles goed wordt achtergelaten en dat je een net resultaat hebt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning