Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning dat u beschermt tegen weer, wind en zonnestralen. Daarnaast is uw gevel een essentieel onderdeel van de constructie van uw woning en kan een slechte gevel funest zijn voor de gezondheid ervan. Een gevel fungeert niet alleen als bescherming en ondersteuning, het is ook een bepalende factor van het uiterlijk van uw woning. Een slecht onderhouden of oude gevel zal deze drie taken niet meer naar behoren uit kunnen voeren, met allerlei mogelijke gevolgen van dien. Als uw gevel gebreken begint te vertonen, dan is het tijd voor een gevelrenovatie. Hier leest u over de veelgemaakte fouten van de mensen die u hierin voorgingen.

De werkzaamheden te lang uitstellen

De gevel is een erg belangrijk onderdeel van uw woning, om verschillende redenen. Een renovatie ervan is niet goedkoop en het kan zijn dat u dit moet uitstellen omdat u hier het geld niet voor heeft. Toch is het niet verstandig om hier te lang mee te wachten, want hoe slechter uw gevel wordt, hoe meer u zal moeten betalen voor de gevelrenovatie. Daarbij kan een defecte gevel instorten of gaan scheuren en dan bent u natuurlijk veel verder van huis. Het is beter om uw gevelrenovatie direct in te plannen, zodat de werkzaamheden betaalbaar blijven en uw woning veilig blijft.

De vergunning vergeten

Veel mensen realiseren zich niet dat er voor een gevelrenovatie mogelijk een vergunning nodig is. Gaat u uw gevel opnieuw bekleden, bijvoorbeeld, en verandert u daar het straatbeeld aanzienlijk mee, dan kan het zijn dat u hier de gemeente voor om toestemming moet vragen. Een andere situatie waarin een vergunning meestal nodig is, is wanneer uw woning een monumentaal pand is of als deze deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. Omdat de regels per gemeente verschillen is het altijd verstandig om naar uw gemeentehuis te gaan, om daar uw plannen voor te leggen en om de vergunningsaanvraag te bespreken.

Geen navraag doen over de subsidiemogelijkheden

Als u dan toch al in het gemeentehuis bent, vraag dan direct ook over de subsidiemogelijkheden. Het is namelijk goed mogelijk dat u via uw gemeente recht heeft op financiële steun. Ook dit verschilt weer per woonplaats, dus u kunt dit alleen achterhalen door het na te vragen. Op landelijk niveau is er geen subsidie beschikbaar op dit moment, dus dit is de enige manier waarop u mogelijk geld kunt ontvangen voor uw werkzaamheden van de overheid. Vaak betekent dit wel dat u uw gevel ook moet isoleren, dus gaat u dit niet doen, houd dan rekening met een afwijzing.

Niet direct ook isoleren

Heeft u een slecht- of niet geïsoleerde gevel? Dan is dit natuurlijk het moment om deze direct ook te laten isoleren. Als u toch al werkzaamheden gaat inplannen aan uw buitenmuren, dan is het veel goedkoper om de isolatie ervan direct mee te pakken dan om dit later in te plannen. Er zal dan een isolatiemateriaal tegen de buitenkant van uw gevel aangebracht worden en dit zal worden afgewerkt met nieuwe gevelbekleding. Een andere mogelijkheid is om spouwmuurisolatie in te plannen en zo uw gevelmuren te isoleren. Een echt goede gevel moet vandaag de dag ook isolatie omvatten, net als dat het geval is bij nieuwbouw. Het isoleren van de buitenkant van de gevel is bijzonder duur, maar als u het doet als onderdeel van uw gevelrenovatie zullen de kosten aanzienlijk minder zijn. Daarnaast krijgt u hier dus mogelijk een subsidie voor via uw gemeente.

Geen onderhoudscontract afsluiten naderhand

Als u tevreden bent over de specialist die uw gevel gerenoveerd heeft, dan is het een goed idee om direct met hen te spreken over de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten. Zij zullen dan periodiek langskomen om uw gevel te inspecteren en om kleine gebreken direct te repareren. Ook zal uw gevel regelmatig worden schoongehouden en zal aanslag, vervuiling en mosvorming dus minimaal zijn. Zo weet u zeker dat uw gevel er altijd goed uitziet, maar ook dat deze gezond is. Met een onderhoudscontract verlengt u de levensduur van uw gevel aanzienlijk, wat betekent dat u niet snel een volgende renovatie in moet plannen.

Tip: maak het een gewoonte om zelf ook maandelijks even rondom uw woning te lopen om uw gevel te inspecteren. Vooral in de herfst is belangrijk, zodat kleine beschadigingen die u aantreft nog voor de winter kunnen worden gerepareerd. Als hier water in komt en dit zet uit doordat het vriest, kan uw gevel namelijk ernstige schade oplopen.

De gevel niet ook impregneren

Voor het impregneren van uw gevel betaalt u gemiddeld €5 tot €10 per vierkante meter. Dit impregneermiddel dringt diep in de stenen door en daardoor wordt uw gevel vochtafstotend. Geïmpregneerde gevels worden ook veel minder snel vuil, omdat dit niet meer kan hechten en het impregneermiddel heeft zelfs een lichte isolatiewaarde. Voor een klein bedrag per vierkante meter kunt u dus een gevel bezitten die minder snel vuil wordt, die volledig waterdicht is en waar u vele jaren meer van kunt genieten.

Vergelijk offertes

Wilt u ook een gevelrenovatie uit laten voeren en bent u benieuwd naar de kosten die daarmee gepaard gaan? Of wilt u de beste deal vinden en geld besparen op uw gevelrenovatie? Gebruik dan onze vergelijkingstool om offertes op te vragen en om gemakkelijk alle opties te bekijken voordat u een specialist aanwijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning