Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het vervangen van de dorpel en de latei van je raam kan deel uitmaken van geplande gevelrenovatie. Een dorpel bevindt zich meestal onder het raam, loopt vaak schuin af en voorkomt dat water in de gevel kan lopen. Een Latei is een balk van beton, steen, hout of staal die boven een kozijn geplaatst is en die het gewicht van de muur opvangt en afdraagt. Zo gaat er door het plaatsen van een raam in de muur geen kracht verloren.

Waarom latei laten vervangen?

Omdat de latei gewicht van de muur opvangt en afdraagt is het heel belangrijk dat deze bij schade meteen vervangen wordt. Als hij verder scheurt of beschadigd kan de hele gevel wegzakken. Je kan dit doen als individuele klus, maar als je toch van plan bent je gevel te renoveren, kan je dit altijd ook meepakken zodat je voor vele jaren weer verzekerd bent van een sterke muur.

Waarom dorpel vervangen?

De dorpel heeft ook een belangrijke functie omdat hij de gevel beschermt van wateroverlast. Water in de gevel kan funest zijn vooral als er vorst voorspeld is en het water uitzet en barsten veroorzaakt. Ook heeft het slechte invloed op je isolering omdat warme lucht nu naar buiten kan. Een defecte dorpel kan je stookkosten dus verhogen. Een defecte dorpel moet dus zeker vervangen worden en net als met de latei kan je dit individueel doen of als deel van een gehele gevelrenovatie.

Kosten van het vervangen van dorpel en latei

Het vervangen van de dorpel en latei wordt meestal in kosten per uur uitgedrukt. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten per uur weer. Het kan dus zijn dat dit hoger of lager is in jouw omgeving. Als je dorpel of latei gescheurd is, moeten ze direct vervangen worden en dan kan je op de volgende kosten rekenen:

Werkzaamheden

Kosten

Latei en/of dorpel vervangen €33 per uur

Hoe kan je slim kosten besparen?

Een gevel moet goed onderhouden worden. Het is verstandig om één keer per jaar de gehele voormuur te reinigen en om regelmatig te controleren op barsten in de voegingen, afschilferende stenen en barsten in de muur. Reinigen gaat het groeien van mos en algen tegen en zorgt er voor dat water niet makkelijk de stenen in trekt. Op een gegeven moment kan het toch tijd zijn om je gevel te renoveren en dit is ook het moment om je dorpels en lateien te laten controleren of vervangen. Aangezien een gehele gevelrenovatie een grote klus is, kan je een algehele prijs afspreken die goedkoper zou zijn dan alles individueel te laten doen.

De kosten van een gehele gevelrenovatie

Je gevel geheel laten renoveren is een dure grap, maar het is goedkoper dan alle onderdelen apart te laten doen over bijvoorbeeld 10 jaar. De volgende tabel geeft de kosten van de verschillende werkzaamheden weer die je kan laten doen aan je gevel:

Werkzaamheden Kosten
Gevel reiniging €6 per m2
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Dorpel en latei vervangen €35 per uur
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €425 per schoorsteen
Metselmortel €0,65 per liter

Gevel reiniging. Om verschillen in kleur te voorkomen en om goed de kunnen zien waar je precies mee te maken hebt, is het verstandig voor de renovatie de gevel compleet te reinigen. Zo haal je vuil van uitlaatgassen en zure regen, zowel als mossen en algen volledig weg en kan je goed zien waar de schade precies ligt. Bovendien is de impact van de complete renovatie veel groter als alles een eenheid vormt en zich niet nog vuile stenen tussen de nieuwe stenen bevinden.

  • Stenen vervangen. Stenen vervangen kan nodig zijn als ze barsten vertonen of afschilveren. Ook kunnen stenen poreus zijn en oud zodat ze uit voorzorg het beste vervangen kunnen worden. De stenen om scheuren in de muur heen worden ook meestal vervangen of in ieder geval schoongemaakt en teruggeplaatst.
  • Voegwerk. Ook voegwerk moet soms worden hersteld of vervangen. Dit kan zijn omdat er barsten in zitten of omdat het oud en poreus aan het worden is. Het voegwerk om een scheur in de muur moet ook altijd opnieuw gedaan worden of rondom waar stenen zijn vervangen of hersteld. Goed voegwerk maakt het uiterlijk van een gevel af en het is dus belangrijk dat dit juist en in overeenstemming met de rest van de gevel gebeurt.
  • Impregneren. Impregneren is optioneel, maar wordt vaak gedaan als de complete renovatie voltooid is. Dit houdt vocht en schimmel buiten en helpt ook als brandremmer. Zo kan je schade aan je gevel tot een minimum houden en jaren toevoegen aan het leven van deze renovatie.
  • Schoorsteen renoveren. Een andere zwakke plek in het huis is de schoorsteen en deze kan bij schade ook vocht in de gevel laten. Bovendien is de schoorsteen vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de gevel en kunnen reparaties makkelijk tegelijkertijd plaatsvinden. Voor een uniform geheel en een waterdicht huis is het handig dat de schoorsteen ook wordt meegepakt.

Kosten besparen door te vergelijken

Je kan soms wel tot 30 procent besparen als je goed je onderzoek doet en van te voren de kosten van een gevelreparatie of vervanging van de dorpel en latei vergelijkt. Hier zijn speciale websites voor die werken met je postcode en alle bedrijven in jouw gebied scannen. Als je alles goed hebt ingevuld krijg je dan een duidelijk overzicht van alle kosten en wat er bij inbegrepen zit. Het is ook helemaal niet vreemd om een monster te vragen van bijvoorbeeld een vierkante meter voegwerk. Ook kan je zelf verschillende offertes aanvragen en meerdere adviezen krijgen voordat je een beslissing moet maken. Veel bedrijven geven je bijvoorbeeld de prijs per vierkante meter, maar vertellen je niet wat er nog meer bij inbegrepen zit. Zo weet je zeker dat je de juiste kwaliteit krijgt en voor de juiste prijs. Vergeet niet, werk aan je gevel is duur, of het nu één klus apart is of de gehele renovatie. Voor gemoedsrust en een rustige portemonnee kan je beter zorgen dat je goed bent voorbereid.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning