Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
gevelrenovatie [pb-city]

Omdat de schoorsteen meestal van hetzelfde materiaal gemaakt is als de gevel en dezelfde kwaliteiten moet bevatten als de gevel, kan je de schoorsteen behandelen met dezelfde methoden als je op je gevel gebruikt. Een complete gevelrenovatie bestaat uit reinigen, voegen vervangen, stenen vervangen en eventuele impregnering van de stenen. Dit is ook hoe een schoorsteenrenovatie er uit ziet. En omdat de schoorsteen net als de gevel een punt is dat water door kan laten is een schoorsteen die in goede conditie is essentieel.

Waarom schoorsteen renoveren?

Als water de gevel of de stenen van onze huizen inkomt, dan is er meteen kans op schade. Zo kan er schimmelvorming ontstaan aan binnen- en buitenkant van het huis en als het vriest zet het water uit wat zorgt voor barsten in de stenen. Ook mosgroei beschadigt de stenen van een huis. Het is dus vooral op de gevel dat dit een probleem is, want die staat vaak midden in weer en wind, zowel als op de schoorsteen. Om geen water binnen te laten en om scheuren en barsten in de schoorsteen te voorkomen is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt.

Hoe onderhoud je je schoorsteen?

Als je een kachel, gashaard of openhaard aangesloten hebt aan je schoorsteen is het natuurlijk belangrijk dat je deze minstens één keer per jaar veegt. Aan de buitenkant is het een ander verhaal. Maar net als bij de gevel kan ouderdom of het weer de voegen poreus maken en de stenen doen barsten of brokkelen. Net als dat het belangrijk is dat je de gevel één keer per jaar reinigt, is het ook cruciaal dat de schoorsteen vrij blijft van algen, schimmel en vervuiling. Zo gaat de schoorsteen langer mee en voorkom je grotere problemen op de lange termijn.

Wat kost schoorsteenrenovatie?

Een gehele schoorsteenrenovatie houdt in het schoonmaken van de stenen, het verwijderen en opnieuw plaatsten van de voegen, defecte stenen vervangen, impregneren, herstel of vervangen van de schoorsteenkap en het vervangen van de loden platen aan de basis van de schoorsteen. De volgende tabel geeft de kosten weer van een volledige schoorsteenrenovatie:

Soort De prijzen
Volledige schoorsteenrenovatie €425 per schoorsteen

Hoe kan je geld besparen op de schoorsteenrenovatie?

De makkelijkste manier om een schoorsteenrenovatie aan te pakken is terwijl je je gevel aan het renoveren bent. Omdat je een groot aantal werkzaamheden verricht, krijg je waarschijnlijk korting van de aannemer en het is makkelijk om tijdens het voegen van de gevel ook even de schoorsteen mee te pakken. Beneden zie je een tabel met de complete kosten van een gevelrenovatie, inclusief de schoorsteen:

Werkzaamheden Kosten
Gevel reiniging €6 per m2
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Dorpel en latei vervangen €35 per uur
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €425 per schoorsteen

Zoals je ziet zijn een aantal componenten hetzelfde en kan de schoorsteen makkelijk in een gehele gevelrenovatie worden meegenomen.

  • Gevel en schoorsteen reiniging. Vooral gevels en schoorstenen die zijn blootgesteld aan weer en wind of die vaak in uitlaatgassen van voertuigen staan kunnen gauw vies worden. Mos en algen die in de stenen trekken kunnen funest zijn voor de kwaliteit van de materialen en de isolatie. Daarom wordt aangeraden uit voorzorg één keer per jaar je gevel te laten reinigen om grotere problemen in de toekomst te voorkomen. Als deel van de renovatie is het ook verstandig om eerst de gevel en schoorsteen te reinigen om duidelijk te kunnen zien wat de staat van de gevel is en om kleurverschillen te voorkomen als het werk voltooid is.
  • Stenen vervangen. De grootste oorzaak van defecte stenen behalve slijtage is vocht. Als er vocht in de stenen kan trekken en dit bevriest dan zet het water uit wat resulteert in het afschilveren of barsten van de stenen. Ook zure regen is erg slecht en bijt in het steen. Deze slechte stenen kunnen makkelijk individueel vervangen worden waardoor de gevel en de schoorsteen weer een aantal jaren mee kunnen.
  • Voegwerk. Ook voegen kunnen scheuren en barsten vertonen of ouderdom kan de voegen slecht en poreus maken. Brokkelende voegen is ook vaak het eerste teken van een zwakke plek in de gevel. De voegen kunnen vervangen worden of hersteld en mooie voegen maken de gevel echt af. De kosten hiervoor hangt af van het soort voeg dat je kiest. De schoorsteen kan hier makkelijk in meegenomen worden.
  • Dorpel en latei vervangen. De dorpel en de latei zijn onderdelen van het raam die zorgen dat het gewicht van de muur goed wordt verdeeld en dat er geen water de gevel in kan gaan bij het raam. Omdat dit gewicht dragende en beschermende onderdelen zijn van de gevel moeten deze van goede kwaliteit zijn om de kans op schade op lange termijn te verminderen.
  • Impregneren. Het impregneren van de gevel wordt meestal gedaan aan het einde van de renovatie. Dit is een laag die over de gevel wordt gespoten of gesmeerd dat vocht, mosgroei en brand tegenhoudt en extra isolatie biedt. Dit is dus preventief om de gevel langer mee te laten gaan en om extra waarde te geven aan je huis. De schoorsteen is ook deel van het impregneerproces.

Denk ook aan de mogelijkheden van een dakkapel: zie dakkapel kostprijs.

Kosten besparen op schoorsteenrenovatie

Je kan op twee manieren kosten besparen op de renovatie van je schoorsteen.

  • Doe het werk zelf: het is niet heel erg moeilijk om het werk aan je schoorsteen zelf te doen, je moet wel over goede doe-het-zelf kennis beschikken, maar het oppervlak is klein en het is niet heel belangrijk dat het erg netjes gebeurt want de schoorsteen staat ver weg zodat oneffenheden niet gezien worden. Het probleem echter is dat de schoorsteen zich op het dak bevindt en dat je dus zeer goede veiligheidsmaatregelen moet nemen voordat je hier aan begint.
  • Doe het als deel van de gehele gevelrenovatie: zoals net al toegelicht, kom je met een aannemer vaak een prijs overeen voor het gehele werk inclusief alle onderdelen. Dit is vaak minder dan als je voor alle onderdelen apart betaalt.

Vergelijken en offertes aanvragen

Omdat een schoorsteenrenovatie toch een grote klus betreft is het altijd verstandig om eerst een aantal offertes aan te vragen en vergelijkingswebsites raad te plegen om te zien wat de beste deal is voor jou. En de beste deal is lang niet altijd de goedkoopste. De kosten voor de arbeid van verschillende aannemers kunnen anders zijn, maar dat reflecteert meestal weer in de kwaliteit van de materialen of de extra services die bij de renovatie geleverd worden. Doe dus goed onderzoek en kies de juiste aannemer die bij je past.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning