Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je je gevel compleet hebt laten renoveren dan heb je waarschijnlijk de voegen hersteld en vervangen, een aantal stenen vervangen, misschien heb je de dorpel en de latei vervangen en de gevel compleet gereinigd. Om dit zo lang mogelijk mee te laten gaan en je gevel de meeste bescherming te bieden kan je daarna de klus te beëindigen met impregneren. Dit wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Niet alleen stoot dit vocht, vorst, schimmel en begroeiing af, het werkt ook vaak brand remmend en zorgt voor een betere isolatie. Zo rek je de levensduur van je gevel en voeg je waarde toe aan je huis.

Wat is impregneren?

Als een vakman je gevel impregneert, spuit of verft hij hier een beschermlaag op die dus waterafstotend, brandwerend en schimmelwerend werkt. Zo kan water niet meer in de gevel trekken en hoef je je bij vorst ook geen zorgen te maken over interne schade. Voor een muur met weinig ramen is een impregneermiddel op waterbasis het beste. Voor een muur met veel ramen is een impregneer crème de beste optie. Deze wordt met een kwast aangebracht en trekt dieper in de stenen.

De kosten van gevel reiniging en impregneren

De kosten van het impregneren zelf gaat vaak samen met andere kosten. Zo moet je bijvoorbeeld altijd eerst je gevel reinigen voordat je tot impregneren overgaat. Het is ook verstandig om eerst alle openstaande werkzaamheden aan je gevel af te ronden zodat je gevel in top conditie is voordat hij wordt bespoten. De volgende tabel geeft de kosten van het reinigen en impregneren van de gevel weer:

Soort reiniging Aanslag Kosten per m2
Stoom reiniging Mos, schimmel of klimop €6 per m2
Zandstralen Hardnekkig vuil, graffiti €14 per m2
Chemische reiniging Roet of verfresten €14 per m2
Impregneren Geen, reinigen is afgerond €6 per m2

Als je je geven wilt laten reinigen en impregneren ben je dus per vierkante meter ongeveer €12 euro kwijt. Het gemiddelde oppervlak van een huis in Nederland is 60 vierkante meter, dus daarvoor ben je €60 x €12 = €720 kwijt. De prijs voor jou hangt natuurlijk af van een aantal factoren, niet alleen waar je woont en wat de gemiddelde prijs daar is, maar ook welke soort reiniging je nodig hebt, het oppervlak en of er nog andere werkzaamheden naar voren komen die ook moeten worden meegepakt.

Andere werkzaamheden

Voordat een bedrijf gaat beginnen met impregneren is het belangrijk dat de gevel in goede staat is en dat er geen water doorgelaten wordt. Andere werkzaamheden die naar voren zouden kunnen komen zijn bijvoorbeeld herstellen of vervangen van voegwerk, het vervangen van een aantal stenen en het vervangen van de dorpel of latei. Het kan zijn dat de schade niet ernstig is, maar het zou raar zijn om over te gaan op het impregneren als er schade aan de gevel is. De volgende tabel geeft weer wat die extra kosten kunnen zijn:

 

Werkzaamheden Prijzen
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Dorpel en latei vervangen €35 per uur

Schade aan deze componenten betekent dat er water de gevel in kan lopen en dat moet eerst worden gerepareerd.

  • Stenen vervangen. Schade aan stenen kan komen door zure regen, ander vocht, vorst en begroeiing. Ook ouderdom speelt een rol en algemene slijtage. Als de stenen poreus worden doordat er bijvoorbeeld klimop op groeit, of ze zijn oud, dan kan er water binnendringen waardoor je schimmelschade kan krijgen. Of als dat water bevriest, dan zet het uit en dan kunnen je stenen barsten of afschilveren. Meestal kunnen de stenen gewoon individueel vervangen worden.
  • Voegwerk. Hetzelfde geldt eigenlijk voor voegwerk. De voegen kunnen oud zijn, versleten, poreus, gebarsten of gescheurd en vaak is het herstel van de voegen voldoende. Als het probleem serieuzer is, moeten de voegen worden verwijderd en vervangen. Het is belangrijk dat dit op tijd gebeurd, omdat een defecte voeg vaak een indicatie is van een zwakke plek in de gevel. Om grotere problemen te voorkomen zijn goede voegen essentieel.
  • Dorpel en latei vervangen. Een latei is de balk die boven je raam ligt en het gewicht van de muur opvangt en afdraagt zodat alles niet op het raam terecht komt. Een raam is toch een zwakke plek en met een latei verlies je de kracht in je muur niet. Een dorpel bevindt zich vaak onder het raam en heeft als functie om water buiten te houden. Deze loopt dan ook meestal schuin af.

Kosten besparen

Er zijn manieren om kosten te besparen op het impregneren van je gevel.

  • Kwantumkorting: als de buren ook hun gevel willen laten impregneren, kan je vaak tot 10 procent korting krijgen als je dit bij hetzelfde bedrijf boekt.
  • Reclame: soms geven bedrijven ook een kleine korting als je een bepaalde tijd een reclamebord van hen voor je huis laat staan om te laten zien dat je daar je gevel hebt laten impregneren.
  • Zelf reinigen en impregneren: dit is ook een optie, als je handig bent is het mogelijk om dit zelf te doen. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet, want op een niet goed gereinigde gevel kan het impregneermiddel op sommige plekken minder goed doordringen.

Doe onderzoek en vergelijk

Voordat je overgaat tot de werkzaamheden is het toch wel belangrijk dat je alle opties bekeken en vergeleken hebt. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die goedkoop impregneren aanbieden, maar die een slechter middel gebruiken. Doe dus eerst onderzoek naar de soorten middelen en welke het beste is voor jouw gevel en type steen.

Het kan ook zijn dat bedrijven een kwalitatief beter middel bieden, maar dat ze vragen om veel te veel geld. Het is ook niet nodig om te veel te betalen alleen maar omdat het middel beter is. Om een goede balans tussen kwaliteit en kosten te vinden kan het handig zijn om een vergelijkingssite te raadplegen en om zelf een aantal offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen. Zo weet je zeker dat je met het juiste bedrijf in zee gaat, dat je niet te veel betaalt en dat je waar krijgt voor je geld.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning