Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als deel van je gevelrenovatie kan het zijn dat er stenen moeten worden vervangen omdat deze bijvoorbeeld afgebroken zijn, omdat er een barst in de gevel zit, omdat ze zijn versleten door het weer of omdat ze oud en broos zijn geworden. Dit is meestal alleen het geval op bepaalde plekken in een muur en er kunnen verschillende oorzaken zijn van de schade. Omdat het zelden voorkomt dat de hele muur vervangen moet worden, is de prijs meestal per steen.

Hoe kan je preventief je gevel onderhouden

Om te voorkomen dat je vaak stenen moet vervangen, zijn er een aantal dingen die je kan doen om je gevel preventief te onderhouden. Zo is het verstandig één keer per jaar je gevel te laten reinigen, niet alleen om het uiterlijk, maar ook om mos en algen te verwijderen die schade aan kunnen richten aan de stenen. Ook is het handig om regelmatig naar je voegwerk te kijken om te zien of er misschien problemen aan zitten te komen, die zie je namelijk meestal het eerste in de voegen die beginnen te brokkelen. Zo wordt dit gauw een zwakkere plek in de gevel waardoor het kan zijn dat er barsten ontstaan. Deze had je met veel minder kosten kunnen voorkomen door de voeg meteen te herstellen.

De gevolgen van slechte stenen in je gevel

Slechte, gebroken of afgeschilferde stenen vormen dus een zwakke plek in je gevel en kunnen op de lange termijn meer schade veroorzaken. Bovendien is de plek met de gebroken steen niet meer waterdicht en kan vocht en schimmel in je huis binnendringen. Het is dus zaak dat je het probleem zo snel mogelijk laat verhelpen om verdere schade te voorkomen. En hoe sneller je er bij bent, hoe minder het kost.

De kosten voor het vervangen van bakstenen aan de gevel

De kosten van het vervangen van de stenen hangt af van het soort probleem en het aantal stenen dat vervangen moet worden. We gaan hier van bakstenen uit, maar de prijs kan uiteraard ook nog veranderen als er een ander soort steen nodig is. Het volgende overzicht geeft een idee van de prijs per steen per werkzaamheid:

 

Staat van de steen Mogelijke oplossing Prijzen
Vervuild Reinigen van de gevel €6 per m2
Afgeschilferd Vervangen slechte stenen €11 per steen
Gebroken Vervangen slechte stenen €11 per steen
Scheuren in de gevel Ankerpinnen aanbrengen €130 per steen

Vervuilde stenen. Zure regen, uitlaatgassen, mos, algen en luchtvervuiling kunnen allemaal redenen zijn waarom je stenen er misschien zwart of vies uit gaan zien. Dit is niet alleen een lelijk gezicht, het is ook slecht voor je steen. Zure regen heeft vaak bestanddelen die de stenen kunnen beschadigen en mos of algen dringen zich ook door in de stenen waardoor ze zwak en breekbaar worden. Als deel van je gevelonderhoud is het dus belangrijk dat je je gevel in ieder geval één keer per week laat reinigen.

  • Afgeschilferde stenen. Stenen die afschilferen zijn meestal het slachtoffer van vorstschade. Als je stenen of voegwerk broos wordt of je hebt de algen en het mos niet goed verwijderd kan er vocht in de stenen binnendringen. Als het dan een tijdje vriest, zet dit water uit en breekt het de stenen. Ook hier geldt dus, laat je gevel regelmatig reinigen en eventueel impregneren zodat vocht moeilijker binnen raakt.
  • Gebroken stenen. Het kan ook zijn dat bij de tijd van het bouwen van het huis, slechte stenen gebruikt zijn. Deze stenen vertonen op den duur meestal scheuren. Dit is dan wel per individuele steen en niet een hele scheur op de gevel. Dit kan je niet voorkomen en deze stenen moeten simpelweg vervangen worden.
  • Scheuren in de gevel. Scheuren in de gevel zijn meestal het gevolg van een verzakkende fundering, slechte zetting van de muren of trillingen in de grond, zoals van verkeer dat met grote hoeveelheden langsrijdt. Een scheur in de gevel is een groot probleem. Je muur is niet langer waterdicht, er is een zeer zwakke plek opgetreden en misschien is er dus meer aan de hand. Om dit op te lossen moeten er ankerpinnen worden aangebracht in de muur voor een zeer hoge prijs.

Tips om geld te besparen

De beste manier om geld te besparen op werk aan je gevel is door het zelf te doen. Als je daar echter de kennis en de tijd voor hebt, want het is wel lastig werk.

  • Loszittende stenen zelf vastzetten: loszittende stenen kan je zelf goed weer vastzetten door eerst de steen uit de muur te halen en schoon te maken. Vergeet niet ook het gat in de muur schoon te maken van specie. Daarna kan je de steen weer terugplaatsen met behulp van nieuwe specie. Zorg er wel voor dat je de juiste voegdikte aanhoudt, het juiste voegtype gebruikt en ook dat de kleur van de specie overeen komt met de kleur van de huidige voegen.
  • Scheuren in de bakstenen zelf repareren:de makkelijkste manier om dit te doen is door middel van een kitpistool en speciale kit die je aanbrengt in de scheur. Maar je kan ook de gehele steen vervangen op dezelfde manier als boven beschreven. Alleen gebruik je hier een nieuwe steen in plaats van de oude te hergebruiken.
  • Doe regelmatig onderhoud:voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Door regelmatig onderhoud aan je gevel te doen kan je grote problemen met grote financiële plaatjes vermijden en houdt je je gevel in een perfecte conditie.

Doe goed onderzoek en vergelijk

Voordat je met iemand in zee gaat, is het verstandig om eerst een aantal offertes op te vragen en schade beoordelingen te laten doen. Zo kan je soms wel 30 procent van de kosten besparen. Verschillende bedrijven zullen verschillende services bieden voor bepaalde werkzaamheden. Je kan ook gebruik maken van vergelijkingswebsites die de kosten van de aannemers in jouw omgeving vergelijken. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld met iemand in zee gaat die niet opruimt nadat het werk voltooid is, of dat je te veel betaalt. Als het goed is zal je gevel hierna nog een lange tijd mee moeten gaan en het is dus belangrijk dat je de juiste vaklui kiest voor jouw specifieke probleem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning