Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten van het metselmortel tellen ook mee bij het inplannen van een gevelrenovatie. De mortel wordt gebruikt om nieuwe en hergebruikte stenen terug in de muur en schoorsteen te metselen. Als richtlijn kan je nemen dat per 10 vierkante meter, 800 stenen en 125 liter mortel nodig is. De gemiddelde voorgevel aan een tussenwoning heeft een oppervlak van 60 vierkante meter.

De kosten van het metselmortel

De kosten van metselmortel zijn ongeveer €0,60 per liter. De onderstaande tabel geeft alle kosten weer die bij gevelrenovatie naar voren kunnen komen:

 

Werkzaamheden De prijzen
Gevel reiniging €6 per m2
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Dorpel en latei vervangen €35 per uur
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €425 per schoorsteen
Metselmortel €0,65 per liter

Als je gevel een beschadiging heeft, en je moet een vierkante meter compleet repareren, dan kost dat voor de stenen 800 x €10 is €8000. Voor de mortel kost het 125 x €0,60 = €75. In totaal kost het renoveren van 10 vierkante meter gevel dus €8075 euro.

Nu hangt dit natuurlijk af van het aantal stenen dat nodig is, dit is een overzicht voor een complete renovatie op die vierkante meter, maar het kan zijn dat er veel minder stenen defect zijn. Daarom is het altijd goed een vakman te laten kijken voordat je schrikt van grote bedragen die naar voren komen.

Waarom gevelrenovatie?

Gevelrenovatie is een belangrijk deel van het onderhoud aan je huis en als je dit te lang uitstelt kunnen er grotere problemen optreden. Voor standaard onderhoud raadt men aan de gevel één keer per jaar te laten reinigen zodat begroeiing en zure regen de stenen niet kunnen beschadigen. Beschadigde stenen kan betekenen dat er vocht in de muren komt, wat schimmel kan veroorzaken. In het ergste geval bevriest dat vocht en zet het water uit en komen er barsten in de voegen, de stenen en uiteindelijk de hele muur. Goed onderhoud aan de gevel is dus noodzakelijk en na een gehele renovatie kan hij weer tientallen jaren mee.

  • Gevel reinigen. Voordat je aan de renovatie begint is het altijd verstandig om de gevel te reinigen. Zo kunnen de vakmensen goed zien waar de problemen liggen, hoeven ze niet met vuil materiaal te werken en voorkom je grote kleurenverschillen als het klaar is. Het reinigen van de gevel kan op verschillende manieren en kosten daarvoor liggen rond de €10 per vierkante meter.
  • Stenen vervangen. Oude, poreuze, gebroken en gebarsten stenen dienen vervangen te worden. Niet alleen zorgen ze er voor dat je huis niet langer water dicht is, ze veroorzaken ook zwakte punten in de muur waardoor het mogelijk is dat de muur gaat verzakken en scheuren. Het vervangen van stenen en opnieuw voegen ervan kost ongeveer €10 per steen.
  • Voegwerk. Werk aan de voegen kan de renovatie en de gevel helemaal af maken en zorgt ervoor dat alles er weer netjes en strak uit ziet. Behalve dit kunnen voegen ook scheuren en kruimelen en net als met stenen vormt dit een zwak punt in je muur. Des te meer reden dus om eens goed naar de voegen te laten kijken en ze eventueel te herstellen of vervangen. De kosten hiervan hangen vooral af van het type voeg dat je kiest, maar voor standaard types kost dit ongeveer €10 per vierkante meter.
  • Dorpel en latei vervangen. Als je toch al bezig bent met een volledige renovatie, is het zeker verstandig om je dorpel en latei goed te controleren en allicht te vervangen. Dit zijn onderdelen die zich om het raam bevinden. De latei helpt de kracht van de muur op te vangen en af te leiden zodat het raam ontlast wordt. De dorpel zorgt er voor dat er geen water bij het raam je huis binnen komt. Het is dus belangrijk dat deze in goede staat zijn. Bij twijfel is het altijd goed ze te vervangen zodat net als je gevel je dorpel en latei ook tientallen jaren verder kunnen. Het vervangen van dorpel en/of latei kost €30 per uur.
  • Impregneren. In principe is je volledige gevel renovatie nu klaar. Je kan er echter nog voor kiezen om de nieuwe gevel te laten impregneren. Dan wordt het bespoten of besmeerd met een materiaal dat brand- en vochtwerend is. Zo kunnen mos en algen niet meer zo makkelijk op je stenen groeien, water en vorst komt je huis niet meer binnen en vaak werkt dit ook als extra isolatie voor je muren. Het impregneren van je muren kost €7 per vierkante meter en kan veel waarde toevoegen aan je huisprijs.
  • Schoorsteen renoveren. Het renoveren van de schoorsteen wordt vaak gedaan tijdens een complete gevel renovatie, omdat het vaak dezelfde stenen en materialen betreft en ook dezelfde werkzaamheden. Bovendien zijn de risico’s van een defecte schoorsteen groot en kan vocht daar makkelijk je huis in. Het vervangen van stenen, het herstellen en vervangen van de voegen en impregneren maken allemaal deel uit van een schoorsteenrenovatie. Het compleet renoveren van één schoorsteen kost ongeveer €450.

Geld besparen op een complete renovatie

Het is mogelijk om kosten te besparen op een complete gevelrenovatie, maar de meeste componenten vereisen vakmanschap of zeker hele goede doe-het-zelf kennis en jaren ervaring.

  • Doe gedeeltes zelf: er zijn natuurlijk kleine dingen die je best zelf kan doen, helemaal als de schade niet groot is. Individuele stenen vervangen of repareren is hier één voorbeeld van. Ook simpel voegwerk is te doen voor een ervaren doe-het-zelver. Zo gauw je met dingen bezig gaan die de sterkte van je muur kunnen beïnvloeden of waar je te maken hebt met dragende delen, is het wel verstandig om een vakman in te schakelen. Door gedeeltes zelf te doen, kan je zeker geld besparen.
  • Plan de gehele renovatie tegelijk in: het is altijd goedkoper om met een klein aantal aannemers alles tegelijk te plannen dan elk onderdeel apart over een langere tijd. Vaak krijg je voor grotere klussen korting en bespreek je de totaalprijs in plaats van in detail te gaan over elk onderdeel. Het is misschien even een groot bedrag dat je moet neerleggen, maar je voegt met een goede gevelrenovatie ook veel waarde toe aan je huis, mocht je deze een keer willen verkopen.

Vergelijken en onderzoeken

Voordat je aan een grote klus zoals dit begint, is het natuurlijk heel raadzaam om eerst een aantal offertes op te vragen en alle componenten van de service die geboden wordt te vergelijken. Gelukkig zijn er ook vergelijkingssites op het internet te vinden die dit voor je doen. Vul je gegevens in en je eisen en binnen een paar dagen heb je zes of meer offertes in huis allemaal van ondernemers bij jou in de buurt. De goedkoopste aanbieder is niet altijd de beste, vaak hangt de prijs ook af van de kwaliteit van de materialen die gebruikt worden en het service pakket dat wordt aangeboden. Met deze informatie kan je een juiste beslissing maken en een aannemer kiezen die goed bij je past.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning