Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het vervangen en repareren van de voegen aan je gevel is een groot deel van gevelrenovatie en van preventief problemen aan je gevel voorkomen. Een afgebrokkelde voeg is soms een teken van een zwakke plek in de muur wat uiteindelijk een barst zou kunnen veroorzaken. Voegwerk is dus iets wat je goed in de gaten moet houden en wat een eerste indicatie kan zijn voor het organiseren van reparatiewerk. Ook is het voor het uiterlijk van je gevel beter dat je voegen gelijk en netjes zijn, voegwerk maakt de gevel echt af en slechte of oude voegen geven vaak een slordig uiterlijk aan een gebouw. Of de reden nu cosmetisch of kwalitatief is, af en toe is het verstandig om je voegen te herstellen of vervangen.

Wat zijn voegen?

Voegen zijn de ruimtes tussen de stenen of tegels van een gebouw die zijn opgevuld met specie. Meestal is deze specie gemaakt van cement, maar soms kan dit ook van een ander materiaal zijn. Monumentale gebouwen hebben bijvoorbeeld vaak voegen gemaakt van kalk. Behalve een cosmetische functie vormen ze ook een belangrijk deel van de opbouw van de muur. Je kan een aantal verschillende werkzaamheden laten uitvoeren op je voegen.

De kosten van werk aan je voegen

De onderstaande tabel geeft de kosten van het werk aan je voegen weer per voegsoort. Dit betreft complete vervanging van de voegen en is inclusief arbeidskosten. Dit is alleen werk aan de voegen, bijkomend werk zoals het reinigen van de gevel, impregneren en eventuele verbeterde isolatie zijn niet meegerekend.

Soort voeg De kosten
Teruggehouden voeg €9,50 per m2
Verdiepte voeg €9,50 per m2
Bolgeklopte voeg €9,50 per m2
Platvolvoeg €9,50 per m2
Schaduwvoeg €10 per m2
Snijvoeg Van €50 tot €80 per m2
Knipvoeg Van €50 tot €100 per m2

Voegen alleen herstellen

Soms is het genoeg om de voegen alleen te herstellen en niet te vervangen. Het is mogelijk om alleen verbeteringen aan te brengen zodat je voegen er beter uitzien als voorheen. Als dat de reden is dat je je werk aan je voegen laat doen, dan is het ook een goed idee om de gevel van te voren te laten reinigen. Het verschil zal na de werkzaamheden enorm zijn. Het reinigen van de gevel kost ongeveer €6 per vierkante meter.

Voegen gedeeltelijk of geheel vervangen

Als een gedeelte van de voegen vervangen moeten worden, dan worden de oude voegen eerst verwijderd en daarna de nieuwe voegen geplaatst. Dit kan wel tot een kleurverschil leiden als de werkzaamheden zijn voltooid. Je kan dit verkleinen door van te voren de gevel te reinigen.

Als je je voegen geheel wilt laten vervangen omdat je bijvoorbeeld van voeg wilt veranderen, omdat ze oud zijn of omdat je het uiterlijk van je gevel wilt verbeteren heb je geen problemen met verschil in kleur. Als je een grotere impact wilt maken op het uiterlijk van je gevel is het echter wel mooi om de gevel eerst te reinigen. Bovendien wordt sowieso aangeraden je gevel eens per jaar schoon te maken, als deel van het preventief onderhoud.

De voegsoorten en hun kenmerken

De kosten van het werk aan je voegen hangt dus af van het soort voeg en het oppervlak. Een gemiddelde huisgevel heeft een oppervlakte van 60 m2 wat betekent dat nieuwe platvolle voegen tussen de €480 en €720 kunnen liggen. Een gemiddeld bedrag is €600 voor een gevel van 60 vierkante meter. Er zijn verschillende voegen met verschillende voordelen en cosmetische resultaten.

  • De platvolle voeg. De platvolle voeg is de meest voorkomende voeg in Nederland. Kenmerk hiervan is dat de specie en de stenen gelijk liggen en dus de hele voorzijde één plat geheel is. Een groot voordeel aan deze methode is dat de kans op schade kleiner is, want het is moeilijker voor water om de muur binnen te raken.
  • De teruggehouden voeg. De teruggehouden voeg ligt een paar millimeter naar achteren vergeleken met de platvolle voeg. Zo krijg je meer reliëf in het gebouw wat mooiere schaduwen werpt en een interessanter uiterlijk.
  • De verdiepte voeg. De verdiepte voeg ligt nog iets verder naar achteren dan de teruggehouden groef en geeft dus een effect met nog meer reliëf en schaduwwerking. Een voordeel aan deze keuze is dat natte muren met een verdiepte voeg sneller droog worden.
  • De schaduwvoeg. Deze voeg heeft een schuin oppervlak wat ook zorgt voor interessante schaduwen. De ene kant van de specie ligt gelijk met de steen en de andere kant is iets naar achteren geplaatst.
  • De bolgeklopte voeg. Deze voeg heeft als kenmerk dat hij een beetje uitsteekt ten opzichte van de stenen, maar eigenlijk wordt deze optie nog weinig gebruikt.
  • De knipvoeg en de snijvoeg. Deze twee voegen lijken hetzelfde als je er voor staat, maar van de zijkant ogen ze anders. Ze zijn allebei ingesneden aan boven- en onderkant, maar de knipvoeg steekt iets uit van het oppervlak van de stenen. Deze twee opties kies je als je een heel strak, modern en afgewerkt geheel wilt zien, omdat oneffenheden in het metselwerk met deze methodes weggewerkt kunnen worden.

Manieren om kosten te besparen op voegwerk

Over het algemeen wordt aangeraden het werken aan je voegen uit te besteden, tenzij je genoeg kennis van zaken hebt om dit zelf te doen. Je hebt namelijk bepaalde gereedschappen nodig en er is een bepaalde snelheid waarmee je de voegen mag plaatsen. En dan heb je natuurlijk ook het gewenste effect dat je wilt bereiken waarvoor je kennis moet hebben van het leggen van de verschillende soorten voegen. Als je dit kan is het een goede manier om geld te besparen.

Doe onderzoek en gebruik vergelijkingswebsites

Er is een boel verschil in de kwaliteit die bedrijven leveren, de services om het werken heen en het geld dat je moet betalen per vierkante meter. Zo ruimt de één wel op als het werk afgerond is en de ander niet. Het is ook belangrijk naar de prijs per vierkante meter te vragen én de totaalprijs zodat je niet voor verassingen komt te staan als je de rekening ontvangt.

Het is verstandig offertes op te vragen van een aantal bedrijven in jouw buurt en een vergelijkingswebsite raad te plegen. Zo kan je er voor zorgen dat compleet ingelicht vent van wat er in jouw omstreken aangeboden wordt, je het meeste waar voor je geld krijgt en dat je de juiste aanpak kiest voor jouw specifieke geval.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning