Informatie en advies over gevelrenovatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voegwerk is een belangrijk deel van gevelrenovatie en preventie van problemen aan je gevel. Als je voegen beginnen te kruimelen ontstaat er een zwak punt in je gevel wat weer een barst kan veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je je voegen goed in de gaten houdt en repareert als dat nodig is.

Wat zijn voegen?

Voegen zijn de naden of overgangen tussen twee materialen zoals bakstenen of tegels. Voegen bestaan uit harde specie die de stenen met elkaar verbindt. Cementvoegen komen het meeste voor, maar er bestaan ook voegen van andere materiaal zoals kalk in monumentale gebouwen. Goed voegwerk kan een gebouw een afgewerkt uiterlijk geven en voegen die niet goed gedaan zijn of aan vervanging toe zijn geven een slordige uitstraling. Voegen zijn behalve cosmetisch ook een belangrijk deel van de opbouw van de gevel.

De gemiddelde kosten van voegwerk

De kosten van voegwerk kan verschillen. Ten eerste is er het oppervlak, ten tweede hangt het er van af of ze compleet vervangen moeten worden of dat ze misschien hersteld kunnen worden en ten derde is er de soort voeg die gebruikt wordt. In de tabel beneden zie je de gemiddelde prijzen voor het vernieuwen van deze voegen per vierkante meter en inclusief arbeidskosten:

Soort voegwerk Kosten
Teruggehouden voeg €9,50 per m2
Verdiepte voeg €9,50 per m2
Bolgeklopte voeg €9,50 per m2
Platvolvoeg €9,50 per m2
Schaduwvoeg €10 per m2
Snijvoeg Van €50 tot €80 per m2
Knipvoeg Van €50 tot €100 per m2

Soorten voegen

We maken onderscheid tussen staand- en liggend voegwerk. De staande verticale voeg wordt ook wel de stootvoeg genoemd en de liggende voeg lintvoeg. Voegen zijn er in verschillende uitvoeringen, die allemaal invloed hebben op de prijs van de reparatie. Er is de platvolle voeg, de knipvoeg, de snijvoeg, de schaduwvoeg, de bolgeklopte voeg, de teruggehouden voeg en de verdiepte voeg. Elke voeg heeft andere eigenschappen en geven de gevel een andere uitstraling.

  • De teruggehouden voeg. Deze voeg is een beetje verdiept waardoor de vorm van de stenen goed naar voren komen. De specie komt dus niet tot aan de rand van de stenen, maar is enigszins teruggetrokken en vormt een groef waardoor je een schaduw effect op de muur krijgt.
  • De verdiepte voeg. Deze voeg is soortgelijk aan de teruggehouden voeg, alleen gaat hij nog verder naar binnen en de groef tussen de stenen is dus dieper. Een voordeel aan deze groef is dat een gevel die nat geworden is sneller opdroogt en dat het schaduweffect nog sterker is als bij een teruggehouden voeg.
  • De bolgeklopte voeg. Deze voeg steekt een beetje uit tussen de stenen in plaats van dat hij verdiept is zoals bij de vorige twee voorbeelden. Deze manier van voegwerk komt tegenwoordig nog weinig voor. Door de afwerking heeft de voeg een bolle vorm, vandaar de naam.
  • De platvolvoeg. Dit is de meest voorkomende voeg. De specie is precies uitgelijnd met de stenen en de groef is compleet ingevuld waardoor het oppervlakte van de muur plat is. Deze vorm is zo geliefd omdat het de minste schade aan de gevel veroorzaakt, de kans dat er water tussen de voegen komt is namelijk het kleinst.
  • De schaduwvoeg. Een schaduwvoeg heeft de naam omdat hij zorgt voor mooie schaduweffecten op je gevel. Dit komt door de afsnijding op 45 graden, de onderkant is gelijk aan de rand van de steen, maar bovenaan is hij verdiept waardoor hij schuin is.
  • De knipvoeg. De knipvoeg steekt net als de platvolvoeg een beetje uit van de muur. Echter nadat hij geplaatst en gehard is, recht wordt afgesneden. Zo kan je eventuele onregelmatigheden in het metselwerk rechter doen ogen. Het resultaat van een knipvoeg is dan ook een zeer strakke uitstraling.
  • De snijvoeg. De snijvoeg is bijna hetzelfde als de knipvoeg, alleen steekt deze niet uit, maar is hij op gelijke hoogte van de stenen. Er worden aan de bovenkant en onderkant van de voeg inhammen geslepen zodat het resultaat een precieze en strakke muur is.

Welke voeg is goed voor jou?

Je kan je voegen dus kiezen naar aanleiding van prijs en naar aanleiding van uiterlijk. Ook hangt het er natuurlijk van af welke voegen de rest van je gebouw heeft en of je al je voegen wilt vervangen of alleen je voegen wilt herstellen. Soms is herstellen ook mogelijk om het uiterlijk van je muur te verbeteren of om de voegen te versterken.

Welk bedrijf kan je het beste kiezen?

De meeste bedrijven bieden een prijs per vierkante meter. Hier wordt echter niet in genoemd wat de kwaliteit van de voeg is, wat bij de service zit inbegrepen, de planning van het voegwerk en of naderhand alles weer netjes opgeruimd wordt. Daarom is het belangrijk dat je voordat je een bedrijf kiest eerst een aantal zaken vaststelt.

Vraag altijd naar een prijs per vierkante meter en een totaalprijs. Zo voorkom je misverstanden over de prijs. Je kan ook vragen naar de kosten van eventueel extra werk zoals een steen vervangen en de gevel reinigen. Het is ook niet vreemd om naar een monster te vragen, zodat je een voorbeeld kan zien van het voegwerk, en hou dit stukje bij de hand om het eindresultaat te vergelijken. En als laatste maak altijd samen met de ondernemer foto’s van je gevel voor de werkzaamheden en ook erna. Zo voorkom je problemen als er bijvoorbeeld dingen worden beschadigd door het werken.

Hoe kan je kosten besparen op voegwerk?

Voegwerk is dus niet goedkoop en het nadeel is dat als je een gedeelte van de muur moet doen, het voor het complete uiterlijk van de muur wel beter is als je alles doet. Een manier om geld te besparen is om het voegwerk zelf te doen. Dit is een optie als je de technische vaardigheden bezit en de tijd hebt om dit te doen. Je moet wel zorgen dat je weet welke specie je nodig hebt, welk gereedschap, hoe snel je moet voegen en dat het niet gaat regenen. Vaak wordt aangeraden om het toch uit te besteden.

Vergelijk prijzen voordat je een aannemer kiest

Een andere manier om kosten te besparen is door naar een prijsvergelijkingswebsite te gaan en door offertes aan te vragen en te vergelijken. Door wat extra onderzoek kan je soms wel 30 procent besparen. Ook is het belangrijk dat je zeker weet dat je kwaliteit krijgt en dat alles netjes achtergelaten wordt. Kijk dus altijd naar de voorwaarden en service die de ondernemer biedt en niet alleen naar de prijs per vierkante meter.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog

Veelgemaakte fouten gevelrenovatie

Uw gevel is, samen met uw dak, het onderdeel van uw woning